slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide6

Avemar

speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer 
daganatos betegek részére

1. Šta je Avemar?

Avemar je dijetetska hrana za posebne medicinske namene za pacijente obolele od raka.

2. Šta je aktivni sastojak Avemara?

Jedna kesica (17 g) sadrži 8,5 g Avemar pulvis (prašak). Avemar pulvis je specijalni, patentirani ekstrakt koji se proizvodi farmaceutskom tehnologijom. Pšenične klice su samo osnovna sirovina za izradu Avemar pulvisa.

3. Šta još sadrži Avemar?

Ukus: fruktoza, prirodni ukus pomorandže, so.

Ostali sastojci: maltodekstrin, koloidni silicijum dioksid.

4. Kada se preporučuje korišćenje Avemara?

Avemar je namenjen za dopunu ishrane tokom kliničkog onkološkog lečenja (operacija, radioterapija, hemioterapija, imunoterapija i sl.) kod pacijenata obolelih od raka. Avemar je namenjen za upotrebu bez prekida i to pre, tokom i nakon završetka onkološkog lečenja. Avemar se može uzeti u bilo kojoj fazi maligne bolesti. Nakon operacije, sa primenom Avemara treba početi kada je pacijent u stanju da se hrani oralnim putem bez komplikacija i to u trajanju od najmanje 4 dana.

5. Kada bi trebalo započeti korišćenje Avemara?

Korišćenje Avemara se preporučuje odmah nakon dijagnoze maligne bolesti. Nema potrebe čekati početak onkološkog lečenja.

6. Šta treba da znate pre korišćenja Avemara?

Proizvod nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor ishrane. Avemar nije zamena za onkološko lečenje i lekove!

7. Kako bi trebalo koristiti Avemar?

Avemar je namenjen za kontinuiranu upotrebu, bez prekida. Nakon završetka onkološkog lečenja, preporučuje se dalja upotreba Avemara – tokom nekoliko godina - sve do potpunog oporavka. Ako je kontinuirano uzimanje Avemara prekinuto ili obustavljeno iz bilo kog razloga, ne postoji opasnost od početka ponovnog uzimanja.

8. Kada ne bi trebalo uzimati Avemar

Avemar je kontraindikovan tokom trudnoće i dojenja. Avemar je strogo kontraindikovan kod pacijenata koji se pripremaju za transplantaciju organa ili tkiva. Dijetetsku hranu ne bi trebalo da koriste pacijenati koji imaju sklonost ka erozivnim i/ili ulkusnim krvarenjima želuca i dvanaestopalačnog creva, pacijenti koji boluju od enteritisa/kolitisa (teške upale gastrointestinalnog trakta) ili malapsorpcije (sindroma loše apsorpcije). Ovaj proizvod je kontraindikovan kod glutenske enteropatije (celijakije). Ovaj proizvod je takođe kontraindikovan kod pacijenata sa netolerancijom fruktoze ili preosetljivošću na bilo koji sastojak proizvoda.

9. Da li dijabetičari mogu koristiti Avemar?

Da, dijabetičari mogu koristiti Avemar uzimajući u obzir sadržaj ugljenih hidrata u proizvodu.

10. U kojim slučajevima bi trebalo privremeno prekinuti upotrebu Avemara?

Preporuka je da se prekine upotreba Avemara najmanje dva dana pre planiranog gastroenterološkog pregleda prilikom kog se koriste kontrastna sredstva (kao što je barijum sulfat). Korišćenje Avemara može biti nastavljeno narednog dana. U svakom slučaju treba se pridržavati uputstva lekara. U slučaju pregleda koji se sprovode na prazan stomak, korišćenje Avemara treba da bude u skladu sa tim.

11. Da li deca mogu da koriste Avemar?

Avemar se ne preporučuje kod dece mlađe od 14 godina.

12. Koja neželjena dejstva možete osetiti prilikom korišćenja Avemara?

Veoma retka neželjena dejstva Avemara su: neformirana stolica, tegobe u stomaku i mučnina.

13. Da li se Avemar može koristiti u isto vreme sa drugim lekovima, preparatima?

Ako pacijent uzima vitamin C, Avemar ne bi trebalo koristiti 2 sata pre i 2 sata posle uzimanja bilo kog proizvoda koji sadrži vitamin C. Najbolje bi bilo da se Avemar ne uzima u isto vreme kada i drugi dijetetski suplementi ili lekovi.

14. Kako se Avemar priprema?

Sipati sadržaj jedne kesice Avemara (17 g) u čašu. Po želji dodati 100-200 ml vode (negazirane), dobro promešati i popiti ceo rastvor. Rastvor bi trebalo konzumirati najkasnije 30 minuta nakon pripreme. Neiskorišćeni rastvor bi trebalo proliti.
Avemar se može pripremati pomoću bilo kog bezalkoholnog pića, čaja, kefira, jogurta, kakaoa ili mleka. Iskustvo je pokazalo da je prijatnije konzumirati Avemar sa hladnim ili rashlađenim tečnostima. Važno je imati na umu da tečnost koja se koristi za pripremu Avemara ne bi trebalo da bude topla ili vruća! Za pripremu se ne preporučuje korišćenje bilo koje tečnosti koja sadrži vitamin C (askorbinska kiselina ili aditiv hrani E 300). Posle pripreme Avemara na način koji je gore opisan, rastvor se može primeniti pomoću medicinskih cevčica (u ovom slučaju se preporučuje rastvaranje Avemara u maloj zapremini vode).

15. Koja je dnevna preporučena doza i kada bi je trebalo uzeti?

Za odrasle sa telesnom masom manjom od 90 kg, preporučuje se jedna doza dnevno, koja će biti pripremljena u skladu sa gore opisanim uputstvima. Avemar bi trebalo konzumirati oko 1 sat pre obroka. Pacijenti sa telesnom težinom od 90 kg ili više, trebalo bi da konzumiraju 2 pojedinačne (17 g) doze dnevno (jednu ujutru i jednu u večernjim satima).

16. Kako bi trebalo čuvati i transportovati Avemar?

Čuvati na hladnom i suvom mestu. Preporučuje se čuvanje proizvoda na temperaturi do 15 ° C, najbolje u frižideru. Ne zamrzavati! Čuvati van domašaja dece! Potrebno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu proizvoda od bilo koje vrste toplotnog izvora prilikom transporta.

17. Koje vrste naučnih studija su izvođene sa Avemarom?

Molimo Vas da posetite internet stranicu www.avemar-srbija.com, gde možete pronaći pregled prestižnih publikacija, kako mađarskih, tako i međunarodnih, koje se bave rezultatima i iskustvima kliničkih studija vršenih sa Avemarom.

Pakovanje: 30 kesica u kartonskoj kutiji

Neto težina: 510 g (30 kesica x 17 g)

Tekst uputstva za upotrebu je prevod sa mađarskog jezika, odobren od strane Nacionalnog instituta za bezbednost hrane i ishrane Ministarstva zdravlja u Mađarskoj.

www.avemar-srbija.com

Broj uverenja: 761/2011 od 21.01.2011.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Proizvođač:
Biropharma First Hungarian Biotechnological Ltd.
Adresa: H-6413 Kunfeherto, IV. korzet 6. Mađarska.

Uvoznik proizvoda:
Goodwill Pharma d.o.o.
Adresa: Matije Gupca 14, 24000 Subotica

www.goodwillpharma.rs

Uputstvo za upotrebu možete skinuti u pdf formatu ovde.

​